067_1.dan

ODRŽAN 5. SRPSKI KONGRES O PUTEVIMA

5. SRPSKI KONGRES O PUTEVIMA održan je 30. i 31. maja 2024. u hotelu Crown Plaza u Beogradu u standardnom formatu kao i prethodni kongresi (2014/2016/2018/2022), odnosno u trajanju od 2 radna dana sa koktelom koji je prethodio dan ranije. Kongres je započet Svečanim otvaranjem, na kome je najpre govorio Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Mihajlo Mišić, a potom predsednik Srpskog društva za puteve Via-Vita Dušan Slavković, kopredsednik Naučnog odbora Vladan Tubić, dekani Građevinskog i Saobraćajnog fakulteta, Pomoćnik direktora Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ Miodrag Poledica, direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek, te predstavnici firmi koje su bile generalni, odnosno platinasti sponzori.

Broj pristiglih radova je bio 65, čiji su apstrakti objavljeni u štampanom izdanju Zbornika apstrakata, a sami radovi u Zborniku radova objavljeni na USB-u, oba zavedena u katalogizaciji Narodne biblioteke Srbije. Radovi su podeljeni u 6 tema, a izlagani su u radnom delu kongresa po sesijama. Autori radova su pretežno bili iz Srbije, kao i iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Severne Makedonije, Hrvatske, Nemačke i Italije. Osim ovih radova bilo je i 3 izlaganja predavača po pozivu: Franćeska Ruso, Vojkan Jovičić i Aleksandar Stevanović.

I među ostalim učesnicima je bilo najviše onih iz Srbije, ali i celog regiona: Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije, kao i iz Italije, Austrije, Francuske, Poljske i Nemačke. Sva izlaganja su simultano prevođena, a prvog radnog dana ona su bila u plenarnom zasedanju, dok je drugog dana kongres organizovan u dve sale paralelno.

Srpsko društvo za puteve „Via-Vita“ odlukom Upravnog odbora, od ove godine i ovog kongresa, a u duhu ranije tradicije, dodelilo je posebna priznanja studentima, tačnije nagrade za najbolji diplomski, odnosno master rad iz sledećih oblasti:

1. Projektovanje puteva – Nagrada Radojica Jauković
2. Kolovozne konstrukcije – Nagrada magistar Jovanka Đuran
3. Saobraćajno inženjerstvo – Nagrada profesor doktor Ljubiša Kuzović

Više informacija na linku: http://www.kongresoputevima.rs

Zbornik apstrakata na linku: Zbornik-apstrakata-5-kongresa-ISBN 978-86-88541-17-6

Tags: No tags

Comments are closed.